Målet en bättre miljö Foto: SVT

Norrköping vill minska godstransporterna

Uppdaterad
Publicerad

Enligt ett förslag hoppas kommunen att man ska kunna minska de interna transporterna med 65 procent. Idag görs cirka 55 000 transporter årligen inom kommunens organisationer. Av dessa är 33 400 livsmedelstransporter. Därför är det just de som ska minskas i den första etappen i projektet.

Målet är framför allt att förbättra miljön i stan, skriver man i ett pressmeddelande. Kommunstyrelsens projekt är tänkt att delas in i tre olika etapper och starten på den första hoppas man på till slutet av januari nästa år. 

Tanken är att upphandla en transportör som också håller med en omlastningscentral för drift av samordningen. De 33 400 livsmedelstransporterna hoppas kommunen minska med hälften. Något man uppger är en uppskattning och inte en fastslagen siffra. Förhoppningen är att samordningen ska vara i full drift i mars 2018.

Bättre trafiksäkerhet

Kommunen tror i förlängningen detta ska leda till en bättre miljö och dessutom en förbättrad trafiksäkerhet. Man vill därutöver ställa om till fossilfria bränslen och öka andelen lokala producenter när det gäller anbud till Norrköpings livsmedelsupphandlingar. Projektet är på förslagsnivå och beslut fattas troligen 2 februari.

I början tror man att satsningen kommer kosta kommunen 5,2 miljoner, men på sikt tror man sig spara både miljö och pengar.

Vinster för personalen

– Vi hoppas ju kunna pressa priser när vi gör en upphandling, sen ser vi ju andra vinster för framför allt personalen. De kanske bara behöver ta emot varor en gång, i stället för tre eller fyra gånger om dagen, säger Karin Jonsson (C), kommunalråd.

Norrköping har tittat på hur bland annat Örebro, Borås och Växjö gjort tidigare. I den sistnämnda kommunen så hade man nått målet med bättre priser i och med upphandlingen, enligt Karin Jonsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.