Konstgräs innehåller nermalna bil- och maskindäck. Foto: TT

Norrköpings kommun fortsätter med ifrågasatt konstgräs

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen har nu utrett hälso- och miljöriskerna och bestämt sig för att fortsätta lägga konstgräsplaner.

Det betyder att Ektorp kommer att få en konstgräsplan under 2016. Och kommunen kommer att anlägga fler i fortsättningen.

Miljö- och hälsorisk

Det är osäkerheter kring materialet SBR-granulat – nermalda bil- och maskindäck – som har fördröjt anläggningen av planen.

Det har diskuterats huruvida materialet, vilket finns i det aktuella konstgräset, är både cancerframkallande och en fara för miljön. Men efter att Kultur- och fritidskontoret genomfört sin hälso- och miljöutredning, anser de att det inte är farligt för varken människor eller naturen.

Känner ingen oro

I ett pressmeddelande säger nämndens ordförande Olle Vikmång (S):

– Mot bakgrund av de resultat som har redovisats känner jag ingen oro för vare sig våra barns och ungdomars hälsa eller för miljon.

Nämnden har gått igenom aktuell forskning som, enligt dem, visar att SBR-granulat inte har värre hälsorisker än de som redan finns i marken. Det gör därför inte någon skillnad om de lägger kostgräs. 

Nu vill de komma igång med planen i Ektorp så fort som möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.