Rickard Tjernström, säkerhetschef vid Norrköpings kommun Foto: Norrköpings kommun

Norrköpings kommun hyllas för samarbete med moskéer

Uppdaterad
Publicerad

Norrköpings kommun ligger i framkant vad gäller arbetet mot extremismen. Det menar forskare vid Försvarshögskolan. Enligt forskaren Peder Hyllengren har Norrköpings kommun kommit längre än på andra ställen.

Igår släppte Försvarshögskolan en rapport om att salafismen, en fundamentalistisk inriktning inom islam, har vuxit sig starkare i Sverige. Enligt rapporten finns flera exempel runtom i landet på salafister som utövat påtryckningar och hot. Något som Norrköpings kommun jobbat med förebyggande emot sedan flera år tillbaka.

Samarbete med polisen

Detta genom att utbilda kommunens anställda i kunskap om våldsbejakande extremism och genom ett nära samarbete med polisen och muslimska föreningar. Något som kommunen hyllas för.

Norrköping

– I Norrköping har det framkommit att det finns ganska bra kanaler mellan kommunen och religösa församlingar. Man har arbetat upp en tillit som gjort att man kan lyfta även svåra frågor, säger Peder Hyllengren, forskare vid Försvarshögskolan.

Flera personer har rest till Syrien

Sedan 2010 har kommunen känt till att omkring sju personer rest från Norrköping till Syrien för att ansluta sig till jihadistiska grupper. Några ska ha dött, men om det finns återvändare är ingen information som säkerhetspolisen delar med sig av.

Istället jobbar kommunen med att ha hög kunskap för att kunna upptäcka våldsbejakande extremism.

– Den samlade erfarenheten från andra ställen i landet pekar på att extremismen inte förekommer i de vanliga moskéerna utan i så kallade källarmoskéer, och andra utbrytarverksamheter. Och vi har inga tecken på sådan verksamhet i Norrköping, säger Rickard Tjernström, säkerhetschef vid Norrköpings kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet