Foto: David Appelgren

Norrskenet kunde också skådas vid Omberg

Uppdaterad
Publicerad

Hampa- och quinoaodlaren David Appelgren bor och verkar vid Omberg.

David lyckades fånga söndagskvällens norrsken med sin kamera.

Sedan lade han ut bilden på sin Facebook med texten: ”Att få beskåda denna skönhet. Foto jag tog för en timme sedan. Heliga gudinneberget Omberg i bakgrunden, norrsken i horisonten och Karlavagnen ovanför.”

Fakta: Norrsken

  • I närheten av jordens poler kan man ibland skåda ett grönt, blått eller rött sken på himlen som ser ut som draperier, bågar eller strålar. Dessa polarsken bildas genom partikelstrålning från solen som vid kontakt med jordatmosfären initierar elektromagnetisk strålning (ljus).
  • Det finns både norrsken och sydsken, även kallade Aurora borealis respektive Aurora australis, eller gemensamt polarsken. Det är ljusfenomen som är vanligast i jordens polarområden.
  • Polarsken är ofta gulgröna till färgen men de kan också vara helt röda eller skifta i rödviolett i underkanten. Med blotta ögat kan man endast se dem på natten, för att observera fenomenet i dagsljus krävs särskilda instrument.
  • Förekomsten av polarsken varierar i takt med solens aktivitet och är därför knutet till den så kallade solfläckcykeln, som är cirka 11 år lång. Norr- och sydsken bidrar för övrigt till de höga temperaturerna i jonosfären, där skenet förekommer.

Källa: SMHI

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vadstena

Mer i ämnet