Foto: Anders Wiklund/TT

Nu tar skolorna in experter på hjälpmedel

Uppdaterad
Publicerad

Det finns några elever i varje klass som behöver hjälpmedel för att klara skolan. Därför anställs nu en helt ny yrkeskategori: arbetsterapeuten, som är expert på hjälpmedel. I Åtvidaberg och Kinda kommun ingår de numera i elevhälsoteamet.

Lärare, fritidspedagoger, specialpedagoger och speciallärare. Ja, det är så personalstyrkan på en svensk skola har sett ut, men nu har skolorna fått upp ögonen för arbetsterapeuterna.

– De flesta människor använder olika hjälpmedel, till exempel kalender, mobiltelefon och klocka, men vissa behöver lite extra stöd, säger Åsa Strömberg, som är elevhälsochef i Åtvidaberg.

Just det är något arbetsterapeuter är experter på.

– Det är bra att vara medveten om att alla svårigheter inte går att träna bort för alla, utan man kan behöva olika anpassningar och hjälpmedel hela livet och då är det bra att hitta de strategierna redan i skolan, säger arbetsterapeuten Agneta Jansson.

I flera andra länder är det vanligt med arbetsterapeuter i skolan, men i Sverige har det tidigare främst funnits inom särskolan.

– Men jag hoppas att det kan sprida sig även hit, till Sverige, och att vi ska bli en profession som kommer att finnas i skolan, säger Agneta Jansson.

På vår temasida ”Kepskampen” ger vi dig en bakgrund om kepsdebatten – och berättar hur man kan hjälpa elever som har så svårt att sålla bort ljud- och ljusintryck att de inte klarar av att gå till skolan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.