Högtid för inbrottstjuvar. Foto: SVT

Nu är det högtid – för inbrottstjuvarna

Uppdaterad
Publicerad

Den här tiden på året sker de allra flesta bostadsinbrotten. Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet. Men det finns flera sätt att skydda sig på.

Det tidiga mörkret gör inte bara rättvisa åt ljusinstallationer och adventsljusstakar. Mörkret skyddar även inbrottstjuvarna.

Flest bostadsinbrott

Den här tiden på året sker de allra flesta bostadsinbrotten i Sverige, enligt statistik från Brottsförebyggande rådet.

– Dels syns det tydligare om man inte är hemma, om det är mörkt i bostaden. Dels är det svårare att bli upptäckt, konstaterar Peter Ström som är vakthavande befäl vid polisområde Öst.

Minskade i våras

Under en tioårsperiod har bostadsinbrotten ökat kraftigt och flest inbrott sker i oktober, november och december. Men första delen av 2018 minskade plötsligt bostadsinbrotten.

Sker på dagtid

Inbrotten sker ofta på dagtid, under vardagar, när de som bor i huset är på jobbet och i skolan. Det är också vanligt att tjuvarna passar på vid högtider när många brukar vara bortresta.

– Ett bra tips är att berätta för grannarna när man är bortrest. Och att ha tidsstyrda lampor som tänds och släcks för att förvilla, säger Peter Ström.

Se fler tips i videon här ovanför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.