”Det känns jättebra att vara tillbaka!” I videon berättar återanställda Mattias Hektor hur det gick till när styrelsen för nya ägarna av Boxholms mejeri skulle lära sig ysta ost. Inte så enkelt som det ser ut... Foto: Tina Enström

Nu ska Mattias ysta ost i det nedlagda mejeriet igen

Uppdaterad
Publicerad

Efter nedläggningen: Nu är Mattias Hektor tillbaka på Boxholms mejeri – och förberedelserna pågår för fullt för att snart börja ysta ost igen.

– Det känns jättebra, men det värsta som kan hända är ju om kunderna har övergett.

Mattias Hektor, som har jobbat på Boxholms mejeri sedan studenten, hade varit borta några år – sedan Arlas nedläggningsbesked hösten 2018. Men nu är han den första som har kommit tillbaka till mejeriet.

I videon berättar Mattias om när han skulle lära nya ägarens styrelse att ysta ost.

– Ja, det var ju lite speciellt.

”Ont i varenda muskel”

Mejeriet hade stått stilla i drygt ett år, så tanken var att testa så att allt fungerade som det skulle.

– Jag var gråtfärdig och hade ont i varenda muskel i kroppen, säger Anders Birgersson efter ystningen. Han är ordförande i Glada bonden som nu ska producera ost i Boxholms mejeri.

I videon berättar han om de storslagna framtidsplanerna och när de första ostarna kommer att nå butikerna.

Sedan den 11 december 2019 har Boxholms mejeri stått stilla – och många trodde stoppet skulle vara för alltid. Men i slutet av mars drar ystningen igång igen – med en ny ägare. Kika in i mejeriet och hör mer om framtidsplanerna i videon. Foto: Tina Enström

Läs mer om nedläggningen och försäljningen av mejeriet i Boxholm.

Detta har hänt

  • Boxholms mejeri köptes upp av Arla i januari 2011. I oktober 2018 meddelade Arla att mejeriet ska flyttas till Östersund, och en 130-årig epok av osttillverkning på orten hotas. Arla börjar tillverka ost i Östersund, men behåller namnet ”Boxholms”.
  • Facebookgruppen Boxholmostens vänner samlar tusentals i protest och börjar bojkotta Arla-produkter. Den 11 december 2019 sker den sista ystningen i mejeriet och kommunen köper mejerilokalerna med klausulen att de inte får starta konkurrerande verksamhet. Men istället säljer kommunen mejeriet till Glada bonden som nu planerar att starta osttillverkning i samma lokaler.
  • Fortfarande strider Arla och kommunen om rätten till inventarierna i mejeriet och om rätten av bedriva osttillverkning i mejerilokalerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.