Nu är pollensäsongen här – så mäts halterna

Publicerad

Redan första februari i år började Naturhistoriska riksmuseet mäta pollenhalterna på mätstationen i Norrköping. Med ett varmare klimat blir pollensäsongerna längre och nya pollenarter börjar dyka upp i Sverige. 

På taket av Vrinnevisjukhuset i Norrköping står pollenfällan som mäter hur höga pollenhalterna är från dag till dag. Redan i februari är det stor risk för höga halter av al, men även hassel är vanligt förekommande vid den här tiden på året.

Även nya pollenarter kommer upp till Sverige med fjärrtransport. Bland andra malörtsambrosia, som kommer från de sydligare delarna av Europa.

– Man kan hitta sorter som inte ens blommar här än. Det kommer då hit med fjärrtransport från Europa, så de flyger söderifrån upp hit med vindar, säger Mikaela Wering, biomedicinsk analytiker på Vrinnevisjukhuset.

Längre pollensäsonger

Varmare klimat leder också till längre pollensäsonger och allergiker får kortare tid på sig att återhämta sig. Högre temperaturer och högre koldioxidhalt påverkar pollenhalterna och ökar pollenproduktionen i stadsmiljöer.

Resultaten från pollenmätningarna rapporteras in till Palynologiska laboratoriet på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm. De sammanställda resultaten från de 20 mätstationerna i landet publiceras sedan på pollenrapporten.se.

Se hur pollenhalterna mäts i klippet ovan

Säsongerna för de vanligaste pollenarterna Foto: Naturhistoriska riksmuseet

Foto: Naturhistoriska riksmuseet

Källa: Folkhälsomyndighetens ”Hälsokonsekvenser av klimatförändring i Sverige — en risk- och sårbarhetsanalys” från december 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.