Linda Karnros, verksamhetschef på vårdcentralen Östertull i Norrköping, ger tre tips på vad vi kan göra för att minska riskerna att våra barn ska bli sjuka. Foto: SVT // TT/Gorm Kallestad

Därför blir barnen ofta sjuka i februari

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2012 har trenden varit densamma. Vabbandet ökar för varje år och förra året togs det ut över 6,5 miljoner hela vab-dagar i Sverige. Linda Karnros, verksamhetschef på vårdcentralen Helsa Östertull i Norrköping, ger dig tips på hur du håller dina barn friska.

Nu är den kritiska månaden februari här – eller ”vabruari” som den ofta kallas av småbarnsföräldrar.

Februari är den månad då flest föräldrar är hemma för vård av sjukt barn, vab. Enligt siffror från Försäkringskassan togs det ut över 750.000 ersättningdagar under februari månad 2017.

Exponeras för virus

Men varför blir barnen så lätt sjuka under den här tiden? Vi träffade Linda Karnros, verksamhetschef på vårdcentralen Östertull i Norrköping, som svarade på frågan:

– Virus finns det egentligen under hela året. Men under vintermånaderna, när vi inte är ute lika mycket och är nära varandra inomhus, så exponeras vi lättare för olika virus och bakterier, säger Linda Karnros.

Vem smittar vem?

När barnen blir sjuka så tror vi oftast att de har smittats på förskolan eller i skolan. Men så behöver det inte alls vara, enligt Linda Karnros.

– På förskolan är man oftast mer ”duktig” på att regelbundet vara utomhus med barnen, än vad många vuxna är på sina arbeten, så frågan är egentligen: Vem smittar vem? säger hon.

Vad kan vi göra?

De vanligaste åkommorna som de flesta söker vård för är hosta, feber och förkylning, vilka är typiska virussymptom. Utöver dem kommer också den årliga influensan och den så kallade vinterkräksjukan.

Se tre tips som Linda Karnros ger i klippet ovanför.

Tips för att minska risken att bli sjuk

  • Tvätta händerna för måltider och efter toalettbesök
  • Använd engångsnäsdukar
  • Tvätta snuttefilt, gosedjur och leksaker som barnet har använt.
  • Undvik stora folksamlingar. Det gäller både vuxna och barn.
  • Hosta och nys i armvecket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.