Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Christian Wallertz

Nu avgörs tvisten om inventarierna i Boxholmsmejeriet i domstol

Uppdaterad
Publicerad

Idag, onsdag, möts Boxholms kommun och Arla i Linköpings tingsrätt. Målet handlar om den gamla surdegen kring inventarierna i mejeriet. Arla menar att det på lappar antecknats vad som inte ingick i köpet. Kommunen å sin sida hävdar att de köpte fastigheten som den var vid visningen. Parterna har tidigare förhandlat om detta, men inte kommit överens.

Arla la ner ostproduktionen 2019 och i september året därpå köpte Boxholms kommun lokalerna. De sålde fastigheten vidare till Glada bonden som drog igång tillverkningen igen och i september i fjol lanserades produkten.

Då blev det konflikt mellan mejerijätten och den nya osttillverkaren gällande produkternas namn. I det ärendet bestämde Patent- och marknadsdomstolen att Glada bonden inte får kalla osten för ”Äkta Boxholms”. Namnfrågan ska avgöras i domstol i november.

I videon nedan får du hela historien om kampen om osten som den såg ut i september 2021:

Detta har hänt

  • Boxholms mejeri köptes upp av Arla i januari 2011. I oktober 2018 meddelade Arla att mejeriet ska flyttas till Östersund, och en 130-årig epok av osttillverkning på orten hotas. Arla börjar tillverka ost i Östersund, men behåller namnet ”Boxholms”.
  • Facebookgruppen Boxholmostens vänner samlar tusentals i protest och börjar bojkotta Arla-produkter. Den 11 december 2019 sker den sista ystningen i mejeriet och kommunen köper mejerilokalerna med klausulen att de inte får starta konkurrerande verksamhet. Men istället säljer kommunen mejeriet till Glada bonden som startar osttillverkning i samma lokaler.
  • Fortfarande strider Arla och kommunen om rätten till inventarierna i mejeriet och om rätten av bedriva osttillverkning i mejerilokalerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.