Cecilia Schelin Seidegård, Landshövding på Gotland, är mån om att de boende i området får tycka till.

Nu börjar arbetet med nationalparken i Bästeträsk

Uppdaterad
Publicerad

Området är det främsta i sitt slag i Sverige och unikt i Europa enligt Naturvårdsverket. Nu börjar arbetet med att skapa en ny nationalpark på norra Gotland.

Här finns unika naturvärden så som karsthällar, våtmarker och gamla skogar. Men Bästeträsk på norra Gotland har också varit unik när det gäller kalkbrytning. Området varit föremål för en het och långdragen debatt. För i området ligger Ojnareskogen där företaget Nordkalk velat bryta kalk. Miljöintressen stod mot arbetstillfällen men miljön fick tillsllut gå före. Nu börjar arbetet med att utforma en ny nationalpark i Bästeträsk.

Läs mer: Kampen om kalket

Kampen om kalket på Gotland

Måna om en bra dialog

De som bor, verkar eller har intresse i området kommer att få säga sitt om hur det tycker nationalparken ska utformas.

– Vi är väldigt måna om att ha en god dialog med alla i området. Tillsammans har vi förutsättningar att hitta ett sätta att jobba för en nationalpark, säger Cecilia Schelin Seidegård, Landshövding på Gotland.

I höst kommer de första mötena att hållas. De synpunkter som kommer fram ska sedan bilda ett underlag för arbetet med en framtida nationalpark.

Kan skapa jobb

– En nationalpark kan bli en stor tillgång för norra Gotland. Det kan skapa grunden för ett attraktivt besöksmål som i sin tur kan ge fler arbetstillfällen, säger Björn Jansson, regionsstyrelsens ordförande på Gotland.

Marina värden i området kommer också att undersökas framöver.

Bakgrund: Kalkstriden på Gotland

Det finländska företaget Nordkalk är den ledande producenten av kalkstensprodukter i norra Europa. På norra Gotland bryter företaget 2,5-3 miljoner ton kalksten årligen. Det planerade kalkbrottet i Ojnareskogen är på 170 hektar. Det är riksintressant för naturvården och en brytning riskerar att skada värdefull natur, bland annat vattnet i sjön Bästeträsk.

Men mot naturintressena står arbetstillfällen på Gotland. IF Metalls ordförande har varnat för att kalkindustrin på Gotland på sikt försvinner om Ojnareskogen skyddas.

Turerna har varit många:

  • 2006 lämnade bolaget in en ansökan om kalkbrytning området Ojnareskogen i Bunge på norra Gotland. Brytningsplanerna väckte starka protester.
  • 2010 bestämdes att brytningen var tillåten, beslutet vann laga kraft.
  • 2012 fick Nordkalk sitt tillstånd tillsammans med villkor för brytningen. Under sommaren stoppade miljöaktivister och lokalbefolkning avverkning av skogen i området. Tillståndet överklagades till Högsta domstolen.
  • 2013 meddelade Högsta domstolen att en ny sammanhållen prövning av naturskyddsintressena ska göras, och ärendet skickades tillbaka till Mark- och miljödomstolen.
  • 2014 gav Mark- och miljödomstolen tillstånd för verksamheten efter prövning av naturskyddsintressena.
  • 2015 begär Naturvårdsverket att regeringen pekar ut ojnareskogen som ett natura 2000-område.
  • 2015 vilandeförklarar Mark- och miljööverdomstolen målet i väntan på Regeringens besked.
  • 2015 i augusti beslutade Regeringen att skydda området och skapa en nationalpark.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet