Nu byggs regementet upp på Gotland igen

Uppdaterad
Publicerad

Det officiella klartecknet har getts för att återupprätta Gotlands regemente, P18. Den 1 januari nästa år bildas regementet på nytt och det blir startskottet för en ny epok för försvaret på ön.

Sedan Gotlands regemente lades ner 2005 har den militära verksamheten på Gotland, såsom hemvärn och den nyligen etablerade stridsgruppen, styrts från olika håll på fastlandet.

Nu får Gotland återigen ett eget regemente som ska ansvara för alla delar.

– För Gotlands regemente så kommer stommen, eller staben, till en början att omfatta ungefär 30 befattningar. För oss innebär det här att vi får en tydlig ledning.

– Vi kommer att ha en chef, som då så småningom kommer att vara ansvarig för alla de här delarna som idag finns på Gotland, säger Therése Fagerstedt, kommunikationschef Försvarsmakten Gotland.

Militärområdet klart 2020

Stridsgrupp Gotland håller nu till på Tofta skjutfält där det nya militärområdet, som enligt plan ska vara helt klart 2020, byggs upp.

Det är sannolikt också här som regementet så småningom kommer att ha sin ledning.

– Vi hoppas att det så småningom ska bli så att vi kommer att sitta på Tofta skjutfält tillsammans med 18:e stridsgruppen och även de andra delarna som finns i försvaret.

– Men just för dagen så vet vi inte hur det kommer att bli, säger Therése Fagerstedt.

Flera satsningar nästa år

Regeringen och försvarsminister Peter Hultqvist har varit tydlig med att den militära återuppbyggnaden på Gotland kommer att fortsätta. 2018 kommer flera satsningar till ön.

– Redan nu så är det flera beslut som har fattats som kommer att kunna påverka oss här på Gotland. Bland annat har man beslutat att en vaktstyrka ska finnas här för att bevaka skyddsobjekten på Gotland, säger Therése Fagerstedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Försvaret på Gotland

Mer i ämnet