Foto: Thomas Zielinski

De strandsatta hämtades från Gotska Sandön

Uppdaterad
Publicerad

Efter tre extra dygn på Gotska Sandön hämtas nu de 90 strandsatta hem. Och det är med blandade känslor man lämnar äventyret bakom sig.

– Det känns lite sorgligt att lämna ön. Jag kommer definitivt åka tillbaka. Barnen här ser däremot fram emot att få äta pizza, säger Thomas Zielinski.

Imorse fick hela sällskapet gå sex kilometer tvärs över ön till den norra delen, eftersom vågorna blåste för höga på den södra sidan. Men på den norra delen är stranden för långgrund, så för att komma ut till den stora fartyget måste man åka gummibåt.

Strax innan klockan 13 kunde de ge sig iväg mot först Gotland och Fårösund, för att sedan stäva vidare mot Nynäshamn för att lämna av fastlänningarna. Man räknar med en våghöjd på upp mot två meter ute på havet.

I väntan på sin tur med gummibåten. Foto: Thomas Zielinski

Det var dåligt väder och höga vågor som i söndags gjorde att drygt 100 personer – varav flera barnfamiljer och en skolklass från Djursholm – blev fast på Gotska Sandön norr om Gotland.

Foto: SVT

Uppdaterad klockan 17.00.

Vid tretiden på eftermiddagen hade man anlänt till Fårösund och resan hade gått bra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.