Hör Johannes Mourad, blivande ambassadör för Klockaretorpet, berätta om sina visioner. Foto: SVT

Nu får Klockaretorpet egna ambassadörer

Uppdaterad
Publicerad

För ett par år sedan blev Klockaretorpet i Norrköping känt i hela landet på grund av bilbränder och stenkastning.
Sedan dess har mycket gjorts för att stadsdelen ska bli trygg och trivsam.

Hittills har arbetet mest skötts av vuxna, men nu är det ungdomarnas tur. Åtta stycken ska bli ambassadörer för stadsdelen. Johannes Mourad är en av dem.

– Jag vill att de unga ska komma till oss, de kan komma till oss och berätta hur de vill ha det, säger han.

Meningen är att ambassadörerna ska vidarebefodra åsikterna till makthavarna. Johannes Mourad berättar att han redan påpekat en del platser i området där det har varit mörkt och där man vill ha mer belysning. 

Mia Matsson, kommunens samordnare, tillsammans med ambassadörer för Klockaretorpet. Foto: SVT

Nattvandringar och olika arrangemang

Efter oroligheterna för två år sedan slog polisen till mot droghandeln i området. Dessutom gick föreningarna i Klockaretorpet samman och började med nattvandringar och arrangemang för ungdomar. För att göra området mer inbjudande och öppet så har också kommunen tillsammans med det kommunala bostadsbolaget rivit en del garage och skapat ett nytt torg som ska invigas i maj.

– Det är ju för alla som bor här, det kan användas till marknader eller vad som helst, det är ju upp till de som bor här att bestämma vad de ska använda torget till, säger Mia Matsson som är kommunens samordnare i Klockaretorpet.

Det nya torget i Klockaretorpet Foto: SVT

Nya miljöer i Klockaretorpet

Det har också byggts lekplatser, hundrastgård, utegym och annat i området. Klockaretorpet har dessutom varit en del av ett nationellt pilotprojekt som kallas EST (Effektiv Samverkan för Trygghet), där områdets verksamheter och organisationer har fått skicka in lägesrapporter varje vecka.

– Nu har det blivit mycket bättre i Klockaretorpet, säger Johannes Mourad, för nu håller gängen inte till här längre.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer