Nu får man inte fiska gädda och abborre runt Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Under lekperioden från 1 mars till 31 maj får man inte fiska gädda och abborre i vattnen runt Gotland. Detta för att säkra beståndet av de två fiskarterna.

Just nu startar gäddans och abborrens lekperiod och för att trygga ett tillräckligt stort bestånd av fiskarna är det fiskeförbud under den angivna tiden.

Under 1990-talet minskade beståndet drastiskt och det är bakgrunden till att man infört fiskeförbud under lekperioden. Enligt Länsstyrelsen på Gotland har abborren delvis återhämtat sig medan det fortfarande är en svårare situation för gäddorna.

Resten av året är det tillåtet att fiska gädda och abborre. För gädda finns dock vissa mått man måste hålla sig till. Gäddor ska vara mellan 40 och 75 centimeter för att få tas upp. Den som fiskar med handredskap får dessutom maximalt ta upp tre gäddor per dygn inom de stipulerade måtten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.