Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Många har det ganska tufft” säger Hanna Hugosson, student på Linköpings universitet. Hör hur det är att vara student i dagens ekonomi och vad de tycker om höjningen i klippet. Foto: Martin Klevelid/SVT

Nu får studenter mer pengar av CSN – studenterna i Linköping: ”Det behövs”

Uppdaterad
Publicerad

Från och med första januari i år får studenterna mer studiemedel från CSN. Beloppet har höjts rekordmycket, med hela 1 100 kronor i månaden för studenter som studerar på heltid.

– Det är välkommet. Många kommer uppskatta det och behöva det framför allt, säger Hanna Hugosson, student på Linköpings universitet.

Höjningen innebär att den som studerar heltid på högskola eller universitet nu får 13 156 kronor i månaden i CSN. Lite mindre än en tredjedel av pengarna består av studiebidraget och resten av studielånet.

Men samtidigt som studenterna nu får mer pengar att leva på har de precis som resten av samhället drabbats av stora prisökningar på allt från mat till boendekostnader.

Hör hur det är att vara student i dagens ekonomi och vad studenterna på Linköpings universitet tycker om höjningen i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.