Nu får turistföretagen städa Tofta strand

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det överklagats så gäller tekniska nämndens beslut om att turistföretagen ska stå för skötseln av Tofta strand på Gotland.

Redan 1995 beslutade tekniska nämnden om en badplatsstrategi där stränder på ön där det bedrivs kommersiell verksamhet ska skötas av de företag som bedriver verksamheter på platsen.

2011 beslutade man att detta också skulle gälla för privatägda Tofta strand, som består av nio fastigheter där det bedrivs flera kommersiella verksamheter.

Företagarna har överklagat

Men turistföretagarna håller inte med. De plockar runt sina anläggningar, men tycker att skräpet som badgästerna lämnar kvar är ett gemensamt ansvar.

Företagarna har överklagat nämndens beslut till förvaltningsrätten, som ännu inte tagit något beslut. Därför gäller tekniska nämndens beslut tills vidare.

Andra stränder som ägs och sköts privat på Gotland är Sudersand, Ljugarn och Åminne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.