Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tanya Dimitrova är glad över att ha kommit i mål. Hör mer från deltagarna i cykelloppet i klippet ovanför. Foto: Svt

Tjejvättern trampade igång Cykelveckan

Uppdaterad
Publicerad

Årets största cykelvecka har börjat i full fart för de omkring 25 000 deltagarna som kommer att stå på startlinjen i år. Final sker nästa helg då den klassiska Vätternrundan körs för 57:e gången.

I lördags var det dags för den årliga Tjejvättern med en bana på 100 kilometer. För Annika Johansson som har cyklat alla de hittills 31 upplagorna av Tjejvättern har loppet blivit en tradition som inte kan brytas.

– Målet är på något sätt att vara den som är sist kvar att ha kört alla. Vi får se om det är möjligt.

Färre deltagare i de kortare loppen

Det märks av ett tapp från åren innan coronapandemin. Från 2019 har antalet deltagare minskat i det långa loppet med ungefär 20 procent, medan det korta har minskat med cirka 35 procent. Men med drygt 25 000 anmälda cyklister är Vätternrundans vd Oskar Sundblad ändå nöjd.

– Det här är ett fantastiskt fint arrangemang, och jag tror att alla som är här och våra deltagare är väldigt nöjda över att vara igång.

Säkrare – och längre

Förra året var det premiär för en ny och säkrare men också längre bansträckning i det klassiska motionsloppet.

– När vi gjorde vår deltagarundersökning förra hösten fick den med beröm godkänt. Säkerheten och upplevelsen för våra deltagare har blivit bättre. Det är en väldigt härlig och pittoresk sträcka med allt vad det innebär, säger Oskar Sundblad.

Se och hör mer från några av deltagarna från Tjejvättern i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.