Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nu införs lex Maja – ska förhindra vanvård av djur

Publicerad

Från och med förste april blir det möjligt för vårdpersonal att anmäla misstänkt vanvård av djur. Då införs lex Maja, som gör det lättare att larma när djur far illa.

2016 svalt katten Maja ihjäl, ensam i en lägenhet när hennes ägare åkt till sjukhus. Hemtjänsten visste om att katten fanns ensam i lägenheten, men agerade inte med hänvisning till sekretessbestämmelser.

Personal inom hälso- och sjukvården och Socialtjänsten är bundna av sträng sekretess, vilket har inneburit att det har varit svårt för tillexempel hemtjänstpersonal att anmäla och larma om ett djur far illa. Det kan tillexempel handla om ett djur som är ensam hemma, när husse eller matte vårdas på sjukhus.

Lex Maja gör det nu möjligt för personal inom hälso- och sjukvården samt socialtjänsten att bryta sekretessen och larma länsstyrelser och polis när djur far illa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.