Marken kring det före detta sågverket i Bestorp är starkt förgiftad. Foto: SVT

Nu kan giftiga Bestorp saneras

Uppdaterad
Publicerad

Naturvårdsverket kommer 2019 att betala ut 42 miljoner kronor till att sanera det förorenade området vid gamla sågverket i Bestorp utanför Linköping.

Undersökningar som gjorts på platsen visar att marken är kraftigt förorenad av dioxin. Detta beror på att man från mitten av 1940-talet fram tills dess att sågverket lades ner 1958 sprayade virke med klorfenolpreparat för blånadsskydd.

– Det positiva beskedet från Naturvårdsverket gör att vi nu kan påbörja planeringen av entreprenadarbetet. Riktlinjerna för vad som behöver göras inför saneringen är klara, det är bara när i tiden de olika aktiviteterna ska utföras som måste bestämmas, säger Malin Johansson, projektledare på Linköpings kommun, i ett uttalande.

På länsstyrelsen är man glad över att saneringen av den förorenade jorden i Bestorp kan sättas igång.

– Åtgärden är en viktig del i arbetet för att nå de nationella miljömålen såsom giftfri miljö och levande sjöar och vattendrag, säger Elin Iseskog, funktionschef för miljöskyddsenheten på Länsstyrelsen Östergötland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer