Helt nytt regelverk för namnbyte införs Foto: TT

Nu kan vem som helst ta ditt efternamn – om det är tillräckligt vanligt

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det fritt fram att byta efternamn, så länge minst 2 000 personer heter likadant.

Mellannamnen försvinner och dubbla efternamn blir tillåtet när den nya namnlagen träder i kraft.

Norberg går bra. Men inte Norborg.

Den nya personnamnlagen som börjar gälla från och med den 1 juli ger klartecken för omkring 530 av de vanligaste efternamnen. Ovanligare namn kommer fortsatt att vara svåra att byta till.

Enklare och billigare

Med den nya namnlagen ska det överlag bli enklare och billigare att byta namn. Fram tills idag har den som har velat byta efternamn varit tvungen att fråga alla som redan bär på namnet om det är okej att ta det.

Ganska krångligt alltså.

Den nya lagen lättar på reglerna. Nu ska alla kunna ta något av de vanligaste efternamnen. Kriteriet är att minst 2 000 personer i Sverige redan bär på namnet.

Det är därför det inte är några problem att byta namn till Norberg. 8 750 personer heter redan det. Medan bara 87 personer heter Norborg.

Svensson på 9:e plats

Det vanligaste efternamnet i dag är Andersson (238 843 personer), tätt följt av Johansson (238 259 personer).

Att vara en ”Svensson” är inte alls lika vanligt. Namnet hamnar först på 9:e plats på 100 i topp-listan och placerar sig därmed efter såväl Karlsson, Nilsson och Eriksson som Larsson, Olsson och Persson.

LÄS MER: SCB:s lista över de 100 populäraste efternamnen

Ingegerd Widell, verksamhetsutvecklare vid Skatteverket, menar att förändringarna är efterlängtade och hon tror att intresset för att byta till ett vanligt namn kommer att vara stort.

– Det handlar ofta om personer som vill byta till ett mer svenskt namn.

Inga automatiska efternamn

En nyhet är också att när ett barn föds kommer det inte inte längre att få sitt efternamn automatiskt. Så som det har sett ut tidigare har barnet fått föräldrarnas namn. Om föräldrarna har haft olika efternamn och barnet har ett äldre syskon har det nya barnet automatiskt fått det äldre syskonets namn.

Men det här orsakat en del problem enligt Skatteverket. Om syskonet har varit en flicka som heter Olofsdotter i efternamn, har det nya barnet också fått efternamnet Olofsdotter, oavsett om barnet är en pojke eller flicka och oavsett vad föräldrarna har velat. Därför görs reglerna nu om.

I praktiken innebär det här att föräldrarna från och med i dag måste anmäla barnets efternamn efter födsel eller adoption. Men någon större administration för föräldrarna ska det inte behöva bli eftersom de redan sen tidigare måste ansöka om barnets förnamn.

Mellannamn ett gissel

Det kommer att gå att byta både för- och efternamn hur många gånger som helst. Vissa namnändringar kommer emellertid att vara avgiftsbelagda (se faktaruta om de nya avgifterna).

En annan nyhet är att mellannamnen försvinner. Mellannamnen har varit ett gissel för myndigheterna att hantera och reglerna har fått mycket kritik.

LÄS MER: Laila Bagge: ”Låt mig få heta vad jag vill”  

Det har dessutom varit svårt för många att förstå vad ett mellannamn är. Namnet har inte heller kunnat föras vidare till en respektive eller ett barn, skriver regeringen på sin hemsida:

”Det är vanligt att mellannamnet uppfattas som ett efternamn, trots att det inte är det. Det har också funnits stark kritik mot att reglerna om mellannamn inte är tillräckligt tillåtande och att det är svårt att med hjälp av mellannamn få den namngemenskap inom familjen som man önskar.”

Som reglerna har sett ut har mellannamnet alltid behövt stå närmast före efter­namnet, vilket har inneburit att par som har velat ta varandras efternamn som mellannamn inte har fått samma ordningsföljd på namnen.

Från och med den 1 juli blir det inte längre möjligt att ansöka om mellanamn.

Dubbelt efternamn införs

Däremot går det bra att göra om sitt mellannamn till efternamn eller som en del av ett dubbelt efternamn – med bindestreck om man så vill.

– Jag tror att många är glada över att kunna ta ett dubbelt efternamn och man kommer nog att göra det i större utsträckning än man tidigare har kombinerat efternamnet med ett mellannamn, säger Agneta Carlquist, verksamhetsutvecklare vid Skatteverket.

Alla kan numera även ta ett efternamn som är bildat av en förälders förnamn med tillägget -son eller -dotter. Det har man bara kunnat heta som mellannamn tidigare. Det handlar om namnbildningar som till exempel Miriam Davidsdotter eller Josef Mariasson.

Hur man väljer att bilda sina efternamn kommer inte att vara beroende av könstillhörighet. Det vill säga, såväl män som kvinnor kan bilda efternamn av en förälders förnamn med tillägg av -son eller -dotter.

Lista över vanligaste namnen

Nu blir Skatteverket också ensam namnmyndighet. Tidigare har uppdraget skötts tillsammans med Patent- och registreringsverket (PRV) vars namnverksamhet nu alltså upphör. 

Skatteverket har fått i uppdrag att ta fram en lista på de omkring 530 namn som är fria att byta till. Listan kommer att publiceras på myndighetens webbplatsen efter den 1 juli 2017.

Så här mycket kostar det att byta namn

I samband med införandet av den nya personnamnlagen blir det en hel del förändringar. Här är några av skillnaderna vad gäller avgifter:

• En enkel stavningsändring av efternamn som inte förändrar namnets uttal blir avgiftsfri.

• En förnamnsändring kostar 250 kr istället för 1000 kr.

• Byte till -son och -dotternamn som efternamn blir avgiftsfritt om den ena föräldern bär namnet som förnamn.

Källa: Patent- och Registreringsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.