Foto: SMHI och SVT

Nu kommer spelet om klimatet: ”Ofta lyckligt slut, men inte alltid”

Publicerad

Kan ett spel på datorn eller i telefonen bidra till att förbättra världen? Ja, det hoppas i alla fall SMHI, som till hösten lanserar Klimatanpassningsspelet.

Spelet riktar sig främst till gymnasieungdomar. Det finns både som en variant av spelet Minecraft och i en enklare webbversion.

Klimatanpassningsspelet är ett rollspel. Man kan till exempel välja att spela som miljöorganisation, lantbrukare, hyresgästföreningen eller den påhittade organisationen ”Rör inte min livsstil”.

Beroende på hur väl spelarna lyckas hantera klimatutmaningarna får de olika mycket poäng. Men vad som är rätt och vilka konsekvenserna blir är långt ifrån givet.

– Ofta har spelet ett lyckligt slut, men inte alltid, säger Lotta Andersson, som är vatten- och klimatanpassningsexpert på SMHI.

I klippet ovan berättar Lotta Andersson mer om spelet och om hur hon tror att spel kan bidra till en bättre värld.

En del av Agenda 2030

Själva tillägget till Minecraft kommer att vara gratis att ladda ner och webbversionen blir också kostnadsfri.

Spelet ingår som en del i SMHI:s arbete med Agenda 2030. Det är en FN-resolution där alla 193 medlemsländer lovat att arbeta för att uppnå en socialt, miljömässigt och ekonomiskt hållbar värld till år 2030.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.