Här berättar vd Roger Altsäter om det stora renoveringsarbetet för Göta kanal. Foto: SVT

Nu säkras framtiden för Göta kanal

Uppdaterad
Publicerad

Göta kanal 2.0 är det stora övergripande projektet som ska råda bot på den 200 år gamla kanalens brister. Totalt väntas projektet kosta 500 miljoner kronor under en femårsperiod. Nu börjar arbetet med projektets största etapp.

Det är de dåliga markförhållandena mellan Tegelbrukets sluss och Mem som den framlidne Baltzar Von Platen höjde ett varningens finger för för snart 220 år sedan.

Kanten på kanalen sjunker vilket gör att vattnet sipprar över – det i sin tur leder till ett läckage som skadar det material som håller kanalen på plats och bryter vågorna. Därför renoveras och stabiliseras nu kanalbanken.

– Det är det enskilt största projektet i Göta kanals historia. Ambitionen är att vi ska bevara vårt kulturarv för många år framöver, säger Roger Altsäter, vd för Göta kanalbolag.

Nu är det största renoveringsprojektet i kanalens historia igång. Foto: SVT

Renovering i fem år

Projektet väntas vara klart våren 2019, men årets sommarseglare behöver inte oroa sig. Byggprojektet stängs tillfälligt av i början på maj, innan säsongen dragit igång.

Det kommer att finnas vatten i kanalen fram tills september då man åter stänger kanalen och fortsätter renoveringsarbetet.

– Eftersom vi ska schakta bort stora volymer, och volymer ska tillbaka, så kommer det bli väldigt mycket trafik genom Söderköping stad under en tid. Så det kommer bli en påverkan tyvärr, säger Roger Altsäter.

Projektet kommer att kosta 60 miljoner kronor. Bygget finansieras av Näringsdepartementet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer