Följ med till det förgiftade området mitt i sommaridyllen. Foto: SVT

Nu saneras Torpön från dioxin

Uppdaterad
Publicerad

Där Brandsnäs såg en gång låg finns i dag dioxiner. Nu har saneringen börjat mitt bland husen i sommaridyllen.

– Man känner ingen lukt av dioxin. Man ser inte dioxinet och det ser jättetrevligt ut här, men det är bland det värsta som finns, säger Stefan Wadman, som är byggledare för saneringen.

Totalt finns det 70 gram dioxin i marken på Torpön i Sommen vilket är en mängd tillräcklig för att slå ut ett samhälle på ungefär 150.000 invånare. Giftet är dock inte koncentrerat utan utspritt i 20.000 ton jord. Området på Torpön är ett av de prioriterade på Länsstyrelsens lista över förorenade platser i Östergötland.

Sedan några veckor pågår saneringen. Först tas stubbar och växtlighet bort och därefter kommer stora jordmassor att schaktas. Den förorenade jorden kommer sedan att skickas till Tyskland för behandling. Eftersom detta är dyrt så tas kontinuerligt fler prover för att verkligen bara förorenad jord ska skickas till Tyskland.

Kommunen agerade snabbt

Så fort kommunen 2015 fick reda på att det fanns föroreningar lades en gummimatta ut för att giftet inte skulle sprida sig. Ovanpå mattan lades ny jord och gräsmatta. Det gör att det inte är farligt att vistas i området där sågen låg, men jorden är väldigt farlig.

– Om man har fruktträd är det inga problem, men morötter å sådana saker är stora problem om du inte sköljer de ordentligt, säger Stefan Wadman.

Rotfrukter tar inte upp giftet, men det bildas en hinna, på exempelvis morötterna, som noggrant måste sköljas bort.

Lämna kvar gifter är inget alternativ

Brandsnäs såg vid Dustusviken var i drift från 1920-talet till 1958. För att undvika blånadssvamp doppades virket i en pentaklorfenollösning. Virket fick sedan torka på olika ställen runt viken och då droppade impregneringen och förorenade marken.

– Visst, man kunde ha låtit det ligga kvar och sedan lägga en duk över, men det är ju som om man tar smutsen under en matta hemma. Det kommer fram så småningom, avslutar Stefan Wadman.

Saneringen är finansierad upp till 35 miljoner kronor och Stefan Wadman tror att man kommer att landa ungefär på den summan.

Östergötlands 10 mest förorenade platser

  1. Norrköpings gasverk NORRKÖPING Gasverk
  2. Reijmyre glasbruk FINSPÅNG Glasindustri
  3. Brandsnäs såg YDRE Sågverk med doppning
  4. Gusumsån VALDEMARSVIK Sediment
  5. Loddby sulfitfabrik NORRKÖPING Massa och pappersindustri Delvis Bly
  6. Skutbosjön FINSPÅNG Sediment
  7. Lotorps impregneringsanl. FINSPÅNG Träimpregnering
  8. Electrolux/Dometic MOTALA Verkstadsindustri
  9. Brenäs såg FINSPÅNG Träimpregnering
  10. Saab LINKÖPING Verkstadsindustri

Källa: Länsstyrelsen i Östergötland

Se hela listan här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.