”Om jag får ett jobb så blir jag lycklig”

Uppdaterad
Publicerad

Mellan 40 och 50 EU-migranter finns till och från på Gotland. Merparten av dem tigger pengar utanför affärer. Men nu startas ett nytt projekt som förhoppningsvis ska göra så att de istället kan få olika småjobb.

Många av EU-migranterna på Gotland skulle hellre arbeta för att tjäna pengar än att tigga. Nu vill flera organisationer på Gotland hjälpa dem med just det.

– Det känns inte värdigt att sitta utanför affären och tigga pengar utav oss som går in och ut, säger Inger Hägg, diakon i Svenska Kyrkan.

Hon får medhåll av Peter Wingquist som är aktiv inom nätverket Solidaritet Gotland.

– Att se unga människor som är arbetsföra sitta och tigga, det klarar inte jag av, säger han.

”Jag tycker inte om att sitta och tigga”

Det är Svenska, Katolska och Ekumeniska kyrkan på Gotland som tillsammans med Visby Stadsmission och nätverket Solidaritet Gotland som nu tänker informera gotlänningarna om möjligheten att anlita EU-migranterna för olika jobb. Att till exempel städa, skotta snö, eller göra andra så kallade ströjobb, för mellan 80-100 kronor timmen ska ge de en bättre tillvaro.

För EU-migranterna skulle jobb betyda mycket. För att tigga är något som Lautaru Sami, som har sex barn hemma i Rumänien, bara gör som en sista utväg.

– Jag tycker inte om att sitta och tigga. Det är bättre att få ett jobb. Om jag får ett jobb så blir jag lycklig, då får jag pengar att skicka hem till mina barn.

Lautaru Sami

”Det är bara att gå fram och prata med dem”

Organisationerna, som kommer att hjälpa både arbetstagarna och eventuella arbetsgivare med skattefrågor, hoppas att många gotlänningar nu ska välja att anlita rumänerna.

– Det är ganska enkelt. Det är bara att gå fram och prata med dem, eller med någon av oss. Då får man reda på att det går bra, och att de är duktiga, säger Peter Wingquist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.