Från1 april gäller fiskeförbud i många områden längs ostkusten. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Nu ska gäddan räddas längs ostkusten

Publicerad

I april införs ett 60-tal nya fredningsområden längs ostkusten för att skydda gädda, gös och abborre.

Gäddbeståndet i Östersjön har minskat under senare år och för att försöka bromsa utvecklingen inför nu Havs-och vattenmyndigheten, HaV, skärpta fiskeregler på kuststräckan från Uppsala län ner till Kalmar län. 

– Det beror på en rad orsaker, inte bara fiske, utan också på sälar, skarvar och storskaliga miljöförändringar i Östersjön, säger Martin Rydgren, utredare vid HaV, i ett pressmeddelande.

Långsiktigt hållbart fiske

Att skapa fredade lekområden har visat sig vara positivt för fiskebeståndet.

Vid provfiske efter gädda fångades tre gånger fler fiskar, jämfört med områden där fiske är tillåtet året runt.

– Vi kommer tillsammans med länsstyrelserna fortsätta jobbet med att identifiera lekområden som är lämpliga för fredning, säger Mats Svensson, chef för avdelningen för havsförvaltning vid HaV.

Fiske förbjudet

Totalt införs 64 nya och 28 justerade skyddade områden, varav 18 stycken finns i Östergötland. Här gäller att allt fiske är förbjudet mellan den 1 januari fram till den 15 juli.

Beslutet gäller från 1 april.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.