Miljöministern vid den nya anläggningen som ska rena läkemedelsrester Foto: Jenny Widell/SVT

Sveriges första fullskaliga läkemedelsrening i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill satsa 165 miljoner kronor för att avloppsvattnet ska bli så rent som möjligt. Framförallt vill man få bort läkemedelsrester, vilket man nu till stor del kan göra i Linköping.

Samtidigt som regeringen presenterade sin miljöbudget under måndagen invigde miljöminister Karolina Skog (MP) Sveriges första fullskaliga rening av läkermedelsrester i avloppsvatten i Linköping. Vid invigningen riktade sig Skog till Tekniska verken i sitt tal:

– Ni är miljöpionjärer i Sverige. Det här behövs på fler ställen i landet och vi vill sprida den här kunskapen.

Miljöminister Karolina Skog klippte bandet Foto: Jenny Widell/SVT

Samtidigt presenterade hon nyheten att man ska starta ett helt nytt nationellt centrum för läkemedel och miljö. Hon berättade att regeringen satsar pengar på det här framöver för att flera kommuner ska kunna investera i den här tekniken.

Tekniken används utomlands

I det nya reningssteget sker reningen med hjälp av ozon, vilket ska rena bort mer än 90 procent av resterna som når Nykvarnsverket. Det handlar om avfallsvattnet från 140 000 linköpingsbor som nu ska renas i den nya anläggningen. Tekniken används i Tyskland och Schweiz sedan tidigare.

Anna Löfsén, affärsområdeschef,visar var avfallsvattnet renas biologiskt innan det åker in i själva läkemedelsreningsanläggningen. Foto: Jenny Widell/SVT

– Vi har testat det här i sex månader att det fungerar. Nu blir det verklighet, det här är starten kan man säga, säger Anna Lövsén, affärsområdeschef Vatten och avlopp, Tekniska verken.

Hormoner påverkar fiskarna

Hon berättar om den stora skada som läkemedlen orsakar när resterna sprids till djurlivet i vattnet.

– Forskning visar hur abborrar påverkades av ångestdämpande mediciner, de blev djärvare och simmade längre ut. Vi vet också hur hormoner påverkar fiskarnas fortplantningsförmåga.

LÄS MER: Regeringen: Nya miljarder till klimat och miljö

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.