Ukrainska talanger matchas med företag

Uppdaterad
Publicerad

Linköping Science Park har startat en specifik matchmaking-aktivitet för ukrainska talanger som nu flyr från hemlandet och kommer till Sverige.

– De rekryterande företagen är främst inom kunskapsintensiva näringar så det som söks är personer inom tech, industrin som ingenjörer, programmerare och den typen av tjänster, säger Anna Broeders på Linköping Science Park.

Att starta projektet var inte svårt.

– Vi hörde oss runt med företag vilket intresse det fanns att hjälpa ukrainska flyktingar och då beslutade vi oss att sätta igång projektet, säger Anna Broeders.

Vad kan detta göra för ukrainska flyktingar?

Jag hoppas att det kan ge en möjlighet att få en liten vardag. Ett jobb ger förhoppningsviss ett sammanhang att vara i och träffa andra personer i Sverige.

Artificiell intelligens

Det är både företag och talanger som registrerar sig och sen är det en artificiell intelligens (AI)  som gör matchningen.

När företag och talangen matchar med varandra så måste båda godkänna varandra, därefter sätts ett 20 minuter digitalt möte för att skapa relation mellan företaget och kandidaten. Sen går det över till en rekryteringsprocessen hos företaget. 

Kompetensbrist

Många företag har ett stort behov av att hitta talanger med denna typ av kompetens och Anna hoppas att matchmakingen med ukrainska talanger göra att fler företag vågar ta steget att anställa internationell kompetens. 

– För att lösa kompetensbristen måste Sverige och företag bli bättre på att ta tillvara på internationell kompetens, för att lösa kompetensbehoven, säger Anna Broeders.

Hör Anna berätta mer varför hon tycker att det är viktigt att satsa på internationell kompetens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.