Foto: Isabell Höjman/TT

Nu startar influensasäsongen – borde du vaccinera dig?

Uppdaterad
Publicerad

Under förra årets influensasäsong fick många ett influensavaccin som inte gav skydd mot just den influensastam som cirkulerade då. I år satsar till exempel Region Östergötland på ett vaccin som ger ett bredare skydd mot alla influensastammar.

Sedan 15 år tillbaka finns det fyra typer av stammar av influensavirus som smittar, men influensavaccinet har bara kunnat skydda mot tre av dessa.

Varje år försöker världshälsoorganisationen WHO förutsäga vilka influensavirus som kommer att dominera säsongen och sedan bestämmer man vilka stammar som ska ingå i vaccinet.

Satsar på brett vaccin i år

Förra året slog influensan till hårt och ovanligt många blev sjuka i Sverige. Anledningen till det var att den virusstam som huvudsakligen smittade inte ingick i det influensavaccin som landstingen kunde erbjuda.

Därför väljer Region Östergötland och flera andra landsting att satsa på ett brett vaccin i år.

– Det är mycket positivt att det i år i finns influensavaccin tillgängligt som skyddar mot alla fyra influensastammar. Influensavaccination är viktigt för att skydda såväl sig själv som andra i sin omgivning mot sjukdom, säger Charlotta Zacharias, ansvarig läkare på Vaccin Direkt, i ett uttalande.

Orsakar sjukfrånvaro och överdödlighet

Säsongsinfluensa drabbar varje år mellan 200.000 upp till 1,5 miljoner svenskar. Influensan orsakar hög sjukfrånvaro på landets arbetsplatser och överdödlighet bland äldre och andra riskgrupper.

Vanliga symptom är plötslig hög feber, huvud- och muskelvärk, halsont, hosta och röda ömmande ögon.

Läs mer om influensavirus här.

Fem tips inför influensasäsongen

  • Vaccinera dig om du är i en riskgrupp (dvs har diabetes, hjärt- och lungsjukdom, nedsatt immunförsvar, njur- eller leversvikt, är över 65 år, är gravid i vecka 16 eller mer).
  • Vaccinera dig på hösten innan säsongsinfluensan bryter ut.
  • Tänk på att det tar en till två veckor innan vaccinet ger skydd.
  • Välj ett vaccin med ett brett skydd.
  • Det gör ingenting om du är lite förkyld, men du får inte ha någon infektion med feber när du vaccinerar dig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.