– Det här är en dröm jag haft sen gymnasiet Foto: SVT / Carl Bruno Tersmeden

Nu storsatsar glasbruket i Rejmyre

Uppdaterad
Publicerad

För två år sedan var man på väg att släcka ugnarna för gott, men nu har verksamheten fått fart igen och personal nyanställs.

Det finns fortfarande en handfull glasbruk kvar i landet. Det i samhället Rejmyre utanför Finspång är det nordligaste och har flera gånger hotats av konkurs.

– Det är en del av en 200-årig tradition att lägga ner det här bruket, men det har startat upp lika många gånger, säger nye ägaren Viktor Söderberg.

Han har redan nyanställt fyra personer och tänker plocka in ytterligare fyra för att klara den generationsväxling som är på gång när flera av de gamla glasblåsarna snart går i pension. Glasbruket går nu från 12 till 20 anställda.

Hör mer om glasbrukets satsning i inslaget ovan.

Hantverket lever vidare

Glasblåsarmästaren Ronnie Ståhl är en av de som lär upp de nya, han har jobbat på glasbruket i 46 år. Hans far och farfar jobbade också här.

– Det har ju varit många olika ägare och konkurser, men nu ser vi positivt på det och kul när det kommer in nytt folk också.

Linnea Skånberg är nyintagen lärling:

– Jag var här på min möhippa för fem år sedan och provade.

Hon har länge fascinerats av glas och nu kan det bli hennes framtida yrke.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.