Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Martin Modéus är vald till ny ärkebiskop för Svenska kyrkan. I klippet svarar han på tre frågor om sin nya roll. Foto: SVT

Ny ärkebiskop vald – Linköpings Martin Modéus klar för posten

Uppdaterad
Publicerad

Biskopen för Linköpings stift Martin Modéus valdes idag till ny ärkebiskop, vilket innebär att han nu tar över rollen som Svenska kyrkans främsta företrädare.

Biskop Martin Modéus fick 59 procent av rösterna i onsdagens ärkebiskopsval. Han kommer att tillträda posten som ny ärkebiskop den 4 december. Modéus blir Svenska kyrkans 71:a ärkebiskop i en obruten kedja sedan den förste ärkebiskopen Stephanus år 1164. Senast en biskop från Linköping valdes till ärkesbiskop var för 200 år sedan. 

– Jag är tacksam och hedrad över att ha fått det här förtroendet. Jag är rätt så omtumlad. Men det är ett meningsfullt arbete och jag ser fram emot att tjäna kyrkan i en ny roll, säger Martin Modéus under en pressträff.

Linköping

Efterträder Jackelén

I den första omgången den 18 maj fick Martin Modéus 37,8 procent av rösterna och Johan Dalman, biskop i Strängnäs, 28,7 procent. Båda gick därför vidare till en andra och avgörande valomgång – som hölls idag, onsdag.

Martin Modéus efterträder Antje Jackelén som går i pension den 30 oktober.

Klockan 15.00 idag hölls en pressträff med den nya ärkebiskopen. Hela sändningen ser du nedanför.

Martin Modéus:

• Född 1962 i Jönköping.

• Prästvigdes 1986 för Växjö stift.

• Biskopsvigdes 2011 i Uppsala domkyrka –

och är sedan dess biskop i Linköpings stift.

• En av hans bröder, Fredrik Modéus, är biskop i Växjö stift. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet