Ny återvinningsstation- och galleria i Eskilstuna

Publicerad

Släng din gamla soffa eller lämna in den på en second-hand butik – på ett och samma ställe. Det är tanken med den nya Kretsloppsparken i Eskilstuna som ska stå klart om ett år. Idag togs första spadtaget trots att kritiken mot bygget har varit hård.

– Förutom att bygga den här återvinningscentralen som vi i dagsläge bara har en av i Eskilstuna, skapar vi också möjligheter för folk att lämna in möbler och gamla saker för återbruk istället för att kasta det. Det är ett sätt att minska på sopberget, säger projektledaren Mikael Johansson.

Släng eller lämna till försäljning

Den så kallade Kretsloppsparken ska ligga vid Folkestaleden. Här ska det byggas en återvinningscentral som ska likna den som finns på Lilla Nyby. Och den befintliga byggnaden ska förvandlas till en galleria. Den ska fyllas med utställningar om hållbar utveckling, ekologiska caféer och second-hand butiker.

– Vi kommer finnas med i det så kallade ”plocket” där människor kan lämna varor som går att bruka vidare. Det materialet ska vi ta hand om, sälja och använda pengarna till olika hjälpverksamheter, berättar Willy Forsman, representant för second hand butiker i Eskilstuna.

Även Eskilstuna Folkhögskola ska flytta in i gallerian med sin ettåriga utbildning Recicled Design återbruk.

– Det kommer komma in massa saker som är i så dåligt skicka att det inte kommer att säljas hos de olika hjälporganisationerna. Då kommer folkhögskolans deltagare att ta hand om de sakerna. På så sätt kommer vi att få en väldigt bra tillgång på material.  Dessutom kommer våra elever att ha möjlighet att skapa kontakter för ett framtida yrkesliv, förklarar Eva Svensson från Eskilstuna folkhögskola.

Oenigheter kring lönsamhet

Kretsloppsparken ska stå färdig i juni 2015. Den kommer att kosta närmare 80 miljoner kronor att bygga. Från oppositionens sida ser man positivt på den nya återvinningsstationen samtidigt som man kritiserar gallerian.

– Vi har varit emot det här bygget sedan första början. Vi anser att kalkylerna är alldeles för dåliga. Det innebär att vi kommer att ha en förlust i den här verksamheten varje år med runt två till tre miljoner kronor. Detta kommer att få betalas utav skola, vård och omsorg och jag tycker att det är helt fel, säger oppositionsrådet Jari Puustinen (M).

– Det kan kosta några kronor i början för att driva runt men på sikt kommer det att skapa arbetstillfällen. Om människor kan ha arbete istället för att gå på bidrag så har vi en inkomstkälla och en minskad kostnad. Den minskade kostnaden kan man investera i att både återanvända material och få människor i arbete, svarar kommunalrådet Jimmy Jansson (S).

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.