Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Med hjälp av lantmäteriets terrängkarta brukar Ny Björn Gustafsson leta efter fornlämningar. Denna gång blev det en speciellt fynd. Foto: SVT

Ny Björns fynd under hundpromenaden på Gotland: Okänd fornborg

Publicerad

En ny fornborg har hittats i Lummelunda på norra på Gotland. Borgen, som tros vara 1500 år gammal, upptäcktes av arkeologen Ny Björn Gustafsson under en hundpromenad.

Han brukar studera lantmäteriets kartor efter spännande platser och ger sig sedan ut på promenad med sin tax Britta. Under åren har det blivit många besök vid olika fornlämningar, så hunden har fått smeknamnet ”Forntaxen” av Ny Björns kollegor.

Många fornborgar

Det nya fyndet är den 86:e fornborgen som registrerats på ön och kan ge mer kunskap om de forntida gotlänningarna tror Ny Björn.

– Vi har flera stycken härifrån så den är inte unik på det sättet. Men den är helt nyhittad så den ger helt ny information om det här området.

Fakta Fornborgar

Fornborg är ett samlingsnamn som omfattar en mängd olika vallanläggningar från förhistorisk tid.

En del är belägna på höjder, ofta med vallar på de sidor som inte haft naturligt skyddande stup.

En del kan sannolikt knytas till en kontroll- och försvarsorganisation, medan andra kan ha fungerat som samlingsplatser eller ha haft helt andra funktioner. Några hyser också lämningar som gravar eller husgrunder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.