”Fantastiskt glädjande” säger Eva Nypelius till SVT Nyheter Öst Foto: Patrik Widegren /SVT

Elförsörjningen behöver stärkas – ny elkabel åter aktuell

Uppdaterad
Publicerad

Svenska kraftnät meddelar nu att elförsörjningen till Gotland behöver förstärkas. Därmed är en ny elkabel till fastlandet återigen aktuell.

– Omställningen till en koldioxidneutral industri på Gotland, innebär en kraftigt ökad efterfrågan av el. Totalförsvaret och planerna på en utökad vindkraftsproduktion är viktiga drivkrafter för en ny förbindelse mellan fastlandet och ön, säger Erik Böhlmark, ansvarig för Gotlandsutredningen på Svenska kraftnät i ett pressmeddelande.

Gotland har idag två kablar som ansluter ön till fastlandet. Svenska kraftnät uppger att dessa förbindelser behöver genomgå en teknisk förnyelse mellan 2030-2040. Därmed skulle en ny förbindelse med stor sannolikhet behövas oavsett, enligt Böhlmark.

Nätutredningen ska ge förslag

Man ska nu göra en nätutredningen som ska ge förslag på hur framtida elförsörjningen till Gotland bör utformas.

– Då vår tidiga analys visat att en ny förbindelse troligen behövs färdigställas inom tio år, behöver nätutredningen påbörjas inom en snar framtid. Planen är att påbörja utredningen under kvartal 3 2021, säger Erik Böhlmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.