Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så kommer kommer fiskarnas nya väg till Sommen se ut genom Svartån. Foto: Carl Larsson/SVT

Fritt fram för fisken – här ska öringen få ny väg till Sommen

Publicerad

Dammar utgör ett stort problem för vattenlevande arter. För att underlätta för dem ska nu Motala ströms samfällighetsförening, MSS, bygga om dammen i Laxberg så att öringen får fri lejd till Sommen med hjälp av en så kallad faunapassage.

MSS består av Tekniska verken, Mjölby-Svartådalen energi och Holmen energi. De investerar nu cirka 30 miljoner kronor för en ny fiskväg förbi dammen vid Sommen, söder om Boxholm.

– Det är framför allt för att rädda den nedströmslekande Sommenöringen. De har periodvis haft svårt att vandra när de är små (smolt), säger Jakob Bergengren, fiskeribiolog och miljöingenjör hos Tekniska verken.

Boxholm

I videon ovan beskriver han vad som ska hända kring dammen. Bland annat hur sänkningen av sjön påverkar båtägarna.

Laxberg har prio ett

Projektet har varit på gång i över tio år, men bland annat har en dom i Mark- och miljödomstolen skjutit byggstarten på framtiden. I slutet av maj togs dock beslutet att starta bygget av omlöpet.

Dammen i Laxberg reglerar vattenflödet i Svartån, vilken i sin tur rinner vidare via Roxen, Motala ström, Glan och ut i Östersjön.

Planer på fler passager

Tekniska verken och Mjölby-Svartådalen energi har idag två andra omlöp. Holmen energi har ett omlöp vid kraftverket i Bågede i Jämtland.

– Vi har planer för att bygga faunapassager vid flera dammar och kraftverk; Laxberg har prio ett, säger Jakob Bergengren.

Förslag till nationell plan för omprövning av vattenkraft

Sverige ska genomföra vattendirektivet och har målet att till år 2040 uppnå 100 procent förnybar elproduktion. Den nationella planen för omprövning av vattenkraft är en del i arbetet med att uppnå dessa två mål.

Förslaget till nationell plan är Havs- och vattenmyndigheten, Energimyndigheten och Svenska kraftnäts gemensamma förslag till en plan för att förse Sveriges vattenkraftverk med moderna miljövillkor, på ett samordnat sätt med största möjliga nytta för vattenmiljön och en nationell effektiv tillgång till vattenkraftsel.

Förslaget består av planen och den nationella helhetssynen, information om begreppen vattenmiljönytta och effektiv tillgång till vattenkraftsel samt förslag till genomförande och uppföljning av planen. Förslag till nationell plan åtföljs av en miljökonsekvensbeskrivning som beskriver riskerna med planen och hur de kan minimeras.

Ovanstående är satt på paus till 2024 enligt Tidöavtalet.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten, Energimyndigheten och Svenska kraftnät.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Boxholm

Mer i ämnet