Ny film om utgrävningarna vid Motala ström

Uppdaterad
Publicerad

Riksantikvarieämbetet har lagt ut en dokumentärfilm om de arkeologiska undersökningarna vid strömmen i Motala på YouTube.

Sedan upptäckten 1999 av boplatskomplexet från äldre stenåldern (daterat till ca 6000-4000 f Kr) vid Motala ström har Riksantikvarieämbetet bedrivit uppdragsarkeologiska undersökningar norr och söder om strömmen i omgångar. Det pågående arbetet kommer att avslutas under 2013.

För att sprida berättelsen om det arkeologiska arbetet brett och till nya målgrupper väljer Riksantikvarieämbetet att lägga filmen ”Här har aldrig varit tomt...” på sin egen YouTube-kanal. Filmen är textad på engelska, 18 minuter lång och gjord tillsammans med produktionsbolaget BringitoLife som har följt arkeologerna under två fältsäsonger. Man beskriver också arbetet med utgrävningarna löpande på sin bloggArkeologi vid Motala ström.

Man har bland annat funnit ett rikt och mångfasetterat material av ben och horn vilket är mycket sällsynt vid den här typen av stenåldersundersökningar. Detta beror på exceptionellt goda bevaringsförhållanden.

När föremålen som legat i en syrefri, kall och fuktig miljö hittas ger de sken av att vara tillverkade igår och inte att de bevarats i gyttjelager i 7000 eller 8000 år. Undersökningarna vid Motala ström har fått stor uppmärksamhet både nationellt och internationellt inom såväl den vetenskapliga världen som i massmedia.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.