• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en byggnad i Pajala kommun vilket skapar en kraftig rökutveckling. Alla i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

  • Viktigt meddelande:

    Det brinner i en lantbruksfastighet i Kungshult i Eslövs kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: Jenny Widell/SVT

Satsar ytterligare 43 miljoner på flyget

Uppdaterad
Publicerad

BMI regional och Lufthansa stärker Norrköpings flygplats med ny tidtabell till München. Samtidigt satsar kommunen 43 miljoner kronor utöver de 25 miljoner som tidigare pumpats in.

Enligt kommunen är satsningen starten på en etablering av en bas i Norrköping och säger att BMI på sikt kommer anställa folk där.

Nöjda. Kommunen, flygplatsen och flygbolagen presenterade den nya satsningen under onsdagen. Foto: Carl Larsson/SVT

– För att vara med och konkurrera om den här typen av linjer så behöver företaget ekonomiska muskler så därför förstärker vi bolaget ekonomiskt med 20 miljoner första året, 15 miljoner nästa år och 8 miljoner året därefter, säger Lars Stjernkvist (S).

Det här betyder alltså 43 miljoner kronor utöver de 25 miljoner som redan skjutits till i aktieägartillskott i flygplatsbolaget. Lars Stjernkvist säger dock att det inte är säkert att pengarna behöver användas.

Hur länge kan kommunen fortsätta att stödja flygplatsen?

– Än så länge kan vi göra det eftersom det går väldigt bra för Norrköping och vi kan använda pengar som andra bolag i kommunen har tjänat, säger han.

Har näringslivet hittills utnyttjat de avgångar som har funnits?

– Ja, men inte i den utsträckning så att linjen hittills har varit är långsiktigt ekonomiskt bärkraftig, säger Lars Stjernkvist (S), men nu får vi riktigt bra förutsättningar att pröva om Norrköpings flygplats är konkurrenskraftig.

Nya tider ska passa näringslivet

Idag har flygplatsen två avgångar till München på vardagseftermiddag och kväll. Nu anpassas turerna mer efter näringslivet och lägger istället kvällsavgången till 06 på morgonen från och med den 30 oktober.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer