Foto: TT

Ny forskning: uppvärmning kan gå fortare än väntat

Uppdaterad
Publicerad

En höjd temperatur leder till större naturliga växthusgasutsläpp. Det innebär att den globala uppvärmningen kan ske snabbare än beräknat. Det visar flera studier från Linköpings universitet.

Att utsläpp som orsakats av människor påverkar växthuseffekten och klimatet är inget nytt. Men att naturliga växthusgasutsläpp, till exempel metanflödet i sjöar, ökar i takt med en höjd temperatur kan nu forskare i Linköping visa.

– Allt pekar på att uppvärmning leder till större naturliga växthusgasutsläpp. I sjöar ser man ett klart mönster av större metanutsläpp vid högre temperaturer, det visar våra detaljerade mätningar, säger Sivakiruthika Natchimuthu, doktorand vid Tema Miljö, Linköpings universitet, och huvudförfattare till forskargruppens senaste publikation om ämnet.

#vårtklimat

Forskarna har studerat metanflödet i tre olika sjöar och mätningar har visat att om temperaturen höjs från 15 till 20 grader, har metanet näst intill fördubblats.

Dubbla effekter

Om mängden utsläpp orsakade av människor kan minskas, skulle det alltså få dubbla positiva effekter då både omedelbar direkt uppvärmning och bieffekten med ökade naturliga utsläpp förhindras.

– Resultaten om att naturliga växhusgasutsläpp påverkas är överraskande tydliga. Det finns flera oberoende studier baserade på både vår och andras forskning som stöder detta. Frågan är inte längre om de naturliga utsläppen kommer att öka utan snarare hur mycket, säger professor David Bastviken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat

Mer i ämnet