Ny gravid-app ska underlätta för kvinnor under graviditeten. Foto: TT

Ny app ska underlätta för gravida kvinnor

Publicerad

Appen ”Healthy Moms” har utvecklats på Linköpings universitet. Förhoppningen med appen är att kunna hjälpa kvinnor till en bättre hälsa under graviditeten.

Appen innehåller till exempel kostråd, recept, träningsvideor och information för varje specifik graviditetsvecka. I appen kan kvinnorna även själva fylla i hur de har motionerat och ätit under dagen.

– Det är spännande att använda teknik på det här sättet. I appen ska man kunna läsa i lugn och ro om vad som händer under graviditeten – det är en app för alla som är till för att alla ska må bra, säger Marie Löf, professor i näringsfysiologi.

Studie med 300 kvinnor

Studien utgår från 300 kvinnor där hälften av kvinnorna kommer använda sig av appen och där resterande hälft inte kommer att göra det. Ambitionen är att kvinnor i hela landet ska kunna använda sig av appen i framtiden. Ett av problemen beskrivs vara att hålla en hälsosam viktuppgång.

– Hälften av de gravida kvinnorna går upp mer än vad som är rekommenderat under en graviditet, men 10-20 procent går inte upp vad som är rekommenderat, säger Marie Löf.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.