Ny metod för att locka fram minnen hos personer med demenssjukdom provas i Linköping. Foto: SVT

Ny metod för att trigga minnet vid demens

Publicerad

Just nu pågår ett unikt projekt i Linköping. Ett nytt sätt att få kontakt med personer som har långtgången demens. Tanken är att det här ska spridas i hela landet.

Vid Alzheimers sjukdom bildas små klumpar vid nervtrådarna i hjärnan. Det gör att impulserna inte når fram.

Men en doft, en låt, en bild kan locka fram minnen – som man trodde var borta.

Det blir ett sätt att få kontakt.

– Det handlar om att vi med hjälp av våra sinnen kan locka fram minnen, säger Kerstin Angvik som är demensspecialist i Linköpings kommun.

Kerstin Angvik är demensspecialist i Linköpings kommun. Foto: SVT

Vid tre demensboenden i Linköping provar man nu en helt ny app som heter ”Mina bästa stunder”. Där kan personal och anhöriga lägga in bilder och filmer.

– Tanken är att det ska hjälpa anhöriga också, säger Kerstin Angvik.

Appen ”Mina bästa stunder” handlar om att på ett enklare sätt ha bilder och filmer tillgängligt, med förklarande texter till. För att snabbt kunna lugna eller locka fram positiva minnen. Foto: SVT

Varje bild har en liten text brevid. Det är för att personalen ska slippa fråga vem det är på bilden. Istället kan man hjälpa den som har demenssjukdom att komma ihåg.

– Det här är personer som har en hjärnskada. Och hjärnskadan innebär att man glömmer. Därför vet jag att de här bilderna är jätteviktiga. Ibland så hjälper ju det att bli här och nu, när man inte är det, säger Kerstin Angvik.

Simon Flintberg är undersköterska på äldreboendet Trollflöjten i Linköping. Foto: SVT

Simon Flintberg, som är undersköterska på ett av de äldreboenden där man testar metoden, har sett väldigt positiva resultat.

– En del kan ju verkligen... Det kan ju komma ord och så. Man ser verkligen. Den känslan, den blir tydlig, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.