Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Armin Spreco, medicine doktor, är en av forskarna som arbetat med studien. Foto: Linköpings universitet

Ny metod från Linköpings universitet ska förutse epidemier

Publicerad

Med hjälp av data från vården har forskare vid Linköpings universitet utvecklat en metod som ska kunna användas för att förutse influensaepidemier. Nu säger forskaren Armin Spreco att metoden även har varit användbar under coronapandemin.

Det är data från vårdtillfällen och samtal till sjukvårdsrådgivningen som har gjort det möjligt för forskarna vid Linköpings universitet att se olika delar av en epidemi. En av forskarna som arbetat med studien är Armin Spreco vid Linköpings universitet.

– Det man vinner med robusta prognosmodeller är att sjukvården får mer tid för planering, vilket vi nu sett under pandemivåren inte minst, säger Armin Spreco.

”En stor nytta”

Metoden har ännu inte implementerats i sjukvården när det kommer till influensaepidemier, men Armin Spreco berättar att den däremot varit användbar under den rådande pandemin, bland annat för Region Östergötland, som forskarna haft tät kontakt med.

– Prognosarbetet som vi gjort under våren har varit till väldigt stor nytta. Vi lyckades prognostisera toppen till samma dag som den faktiskt inträffade, vilket ledde till att de planerade omfördelningar av vårdresurser bromsades i tid, säger Armin Spreco.

Se Armin Spreco berätta mer om vikten av prognoser i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet