Foto: Christine Olsson / TT

Ny plan för vattenförsörjning på Gotland

Publicerad

De låga grundvattennivåerna har tillsammans med det torra vädret på senare tid har påverkat Gotlands vattenförsörjning. Gotland är redan extra utsatt på grund av sitt ö-läge. Nya planen hoppas kunna förbättra problemet.

Då vattenbehovet på Gotland väntas öka med 30 procent till 2045 har Länsstyrelsen, Region Gotland och LRF tagit fram en ny vattenförsörjningsplan.

Planen är använda den som underlag när det bland annat ska beslutas om samhällsplanering och miljö- och hälsoskydd.

– Vi kommer behöva jobba på många olika plan för att få vattenförsörjningen att fungera även i ett långsiktigt perpektiv. Nu har vi en gemensam utgångspunkt och grund att stå på, säger Frida Eklund, vattenhandläggare på länsstyrelsen.

I planen ingår att trygga vattentillgångarna för både den allmänna och enskilda vattenförsörjningen. Det ska också införas vattenrådgivning.

Byggandet av brunnar ska också ses över. Idag uppskattas det att cirka 6000 permanent boende på Gotland dricker onyttigt vatten som har negativt påverkats av mikrobiologi.

Planen sträcker sig till 2045.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer