Mats Gustafsson, senior forskare på VTI, monterar ett däck på VTI:s provvägsmaskin. Foto: Carl Bruno Tersmeden/SVT

Ny rapport: Stora utsläpp av mikroplaster från trafiken

Uppdaterad
Publicerad

Minst hälften av utsläpp av mikroplast i Sverige är däckpartiklar från vägtrafik, visar färsk forskning från ​Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI).

Det är ett forskningsuppdrag från regeringen som VTI nu presenteras. Forskarna konstaterar i rapporten att ”kunskapen om mikroplaster från vägtrafiken är begränsad samtidigt som däckslitage bedöms vara den största källan till utsläpp av mikroplast i Sverige”.

I rapporten har man sammanställt relevant kunskap från olika forskningsområden, men även gjort ny forskning hos VTI i Linköping. Där kom en gammal provvägsmaskin från 1943 till användning för att slita ner däck. Partiklarna samlades sedan in och analyserades.

Linköping

Forskarna konstaterar att ”kunskapsbristen är stor eller mycket stor inom alla de områden som behandlas i denna rapport om mikroplastpartiklar från vägtrafiken” och att det behövs mer forskning.

Rapporten är ett samarbete mellan VTI i Linköping och Chalmers i Göteborg.

Här hittar du hela rapporten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet