• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal på Porsön i Luleå kommun, Norrbottens län. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Ny sajt ska avslöja missförhållanden

Uppdaterad
Publicerad

Piratpartiet i Norrköping presenterade på fredagen en visselblåsarsajt på nätet. Där kan kommunanställda och allmänheten larma om missförhållanden. Det är något som välkomnas av kommunalrådet Lars Stjernkvist (S)

– De senaste åren har vi sett flera stora kommunala skandaler i Norrköping. Allt ifrån mutade tjänstemän på stadsbyggnadskontoret till arbetslösa som tvångsvisiteras i kommunala arbetsmarknadsprojekt, säger Torbjörn Wester, ordförande i Piratpartiet i Norrköping.

Fiffel och båg upprör Piratpartiet i Norrköping. På eget bevåg har partiet skapat webbsidan Norrköpingleaks för att få bukt med missförhållandena inom kommunen.

– Det måste finnas möjlighet för kommunens anställda, tjänstemän och medborgare att anonymt kunna larma om missförhållanden. Vi hoppas kunna bidra till en kultur av öppenhet och tolerans, säger Torbjörn Wester.

Eskilstuna har liknanade sajt

I Östnytts område är det bara Eskilstuna kommun som har en visselblåsarfunktion. Det är en kommunalt anställd som tar emot larm om oegentligheter. Linköping är också på väg att inträtta en kommunal visselblåsare. Norrköping har däremot sagt nej till en sådan lösning. Istället har man hävdat att ett öppet samtalsklimat är bättre. Trots det kan kommunalrådet Lars Stjernkvist (S) tänka sig att en öppen visselblåsarsida på internet kan vara ett bra komplement.

– Det är ingen dum idé. Det kan vara så att det skulle underlätta om det fanns en tydlig kanal på hemsidan om man vill slå larm, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer