Ny solcellsanläggning – ”en symbolhandling”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen ska bli koldioxidneutral – nu ska alla nämnder och kommunala bolag för första gången redovisa vad de har gjort

I går var det invigning av Tekniska verkens nya solcellsanläggning på huvudkontorets tak i Linköping. Tusen solpaneler ska ge 250 00 kilowattimmar per år som motsvarar ungefär 50 villors hushållsel. Det är en av de största anläggningarna i Linköping. Ändå räcker elen bara till att täcka en tiondel av kontorets egen elanvädning.

Vad är den största poängen med att ni sätter upp de här solpanelerna?

– Den största poängen just nu är att kittla Linköpingsborna så att de vill vara med i den här klimatomställningen, säger Anders Jonsson, vd för Tekniska verken i Linköping.

Så det är en symbolhandling?

– Det här är definitivt en symbolhandling just nu, säger Anders Jonsson.

För fyra år sedan satte Linköpings kommun upp ett mål. Kommunen ska vara koldioxidneutral år 2025. Det handlar inte bara om kommunens egna förvaltningar och bolag. Utan om att alla som bor, jobbar och driver företag i kommunen inte ska tillföra något nettotillskott av koldioxid till atmosfären.

Det är ett tufft mål och hittills märks inte så stora effekter. I varje fall inte när det gäller elanvändningen.

2009 kom 47 procent av den totala elanvändningen i Linköping från klimateffektiv produktion, det vill säga, sol, vatten, vind, avfallsförbränning eller biobränsle. Först ökade andelen under några år. Sedan minskade det igen. Och vid den senaste mätningen 2013 var siffran åter 47 procent. Det har alltså inte hänt någonting alls.

Målet är att nå upp till 100 procent.

Men har ni några planer på att sätta upp solpaneler i större skala så det blir något mer än en symbol?

– Jag kan säga så här: Vi måste ju titta på att försöka få så mycket fossilfria kilowattimmar per investerad miljon. Och då är det i dag så att vi tittar mera på stora vindkraftverk, säger Anders Jonsson, vd för Tekniska verken i Linköping.

I går var deadline för förvaltningar och kommunala bolag att redovisa vad de har gjort för att nå upp till koldioxidmålet. Det är första gången man gör en sådan genomgång sedan målet infördes. Politikerna ska få en rapport i juni.

Solenergin är hittills bara en pytteliten andel av all elanvändning i kommunen. Men det ökar snabbt. Det har skett mer än en fördubbling varje år sedan 2011. Förra året stod solenergin för 1 900 megawattimmar. Det kan jämföras med vattenenergin som stod för 338 300 megawattimmar per år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.