Foto: SVT

Ny sorteringsanläggning för pantflaskor invigdes

Uppdaterad
Publicerad

Returpacks fabrik i Norrköping har invigt sin nya sorteringsanläggning. Nu ska hela Sveriges pantflaskor sorteras bättre.

Under tisdagen invigdes den nya sorteringsanläggningen på Returpacks fabrik i Norrköping. Den nya anläggningen innebär att man nu kommer kunna sortera flera olika plastsorter.

– Det är totalt fem nya maskiner som använder infraröd teknik för att sortera mellan både klar och färgad PET. Vi kan även sortera ut andra typer av plastmaterial som kallas HDPE eller PP som också kan förekomma i pantflödet, säger Bengt Lagerman, vd Returpack.

Norrköping

Mer effektiv återvinning

Varje dag kommer nära nio miljoner burkar och flaskor från hela Sverige till fabriken för att sorteras och senare återvinnas. Den nya tekniken innebär en effektivisering och förfining av sorteringsprocessen.

Genom att kunna skilja olika plaster åt kommer materialet som återvinns kunna hålla bättre kvalitét och dessutom kommer svinnet i processen att minska.

– Det är oerhört viktigt. Vi eftersträvar att så mycket som möjligt av det som finns i pantsystemet kan miljöåtervinnas till nya flaskor. Allt vi hanterar materialåtervinns, det färgade materialet återvinns också men då kan det inte bli nya flaskor utan exempelvis plastband eller andra kärl, säger Bengt Lagerman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet