Foto: SVT Design

Ny sträckning av 34:an mellan Borensberg och Motala

Publicerad

Den här veckan har arbetet med en ny sträckning av riksväg 34 inletts. Vägen kommer dras norr om nuvarande väg och bli en mötesfri väg med en hastighetsgräns på 100 kilometer i timmen.

Mer precist är det mellan Ervasteby, utanför Motala, och Borensberg som vägen ska dras om. Enligt ett pressmeddelande så blir den nya vägen en 2+1-väg och cirka 10 kilometer lång.

Cykelbana

Den nuvarande rv 34 kommer finnas kvar som allmän väg, men som lokalväg. Utmed en stäcka vid Ervasteby kommer det bli en lokalväg avsedd för cyklister, gående och de närboende.

Motala

– Det är en viktig förbättring av riksvägen som gör vägen säkrare och förbättrar möjligheterna till arbetspendling till och från Linköping, säger kommunstyrelsens ordförande Camilla Egberth (S).

Klart 2020

Arbetet med den nya sträckningen påbörjades den här veckan med sprängningar och schaktningsarbeten. Vägen beräknas vara klar hösten 2020 och entreprenörerna börjar på Motalasidan och arbetar sig mot Borensberg.

Trafikverket tror inte att trafiken på nuvarande sträckning ska påverkas särskilt mycket av arbetet med den nya vägen. Däremot kommer det bli påverkan när anslutningarna byggs om två år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Motala

Mer i ämnet