Skelett i Bergsgraven. Foto: Östergötlands Museum/TT

Ny studie: Salmonella kan ha dödat människorna i Bergsgraven

Publicerad

En internationell studie av skeletten i Bergsgraven avslöjar att de vuxna individerna kan ha dött av salmonella. Graven hittades 1953 i Linköping och är utställd på Östergötlands museum.

Bergsgraven är cirka 4 500 år gammal och dödsorsaken för individerna i den har varit en gåta.

– Under åren har den både givit oss ny kunskap och varit en plats för människor att reflektera kring de stora frågorna om liv, död och begravningar. Att den fortsätter ge oss ledtrådar om stenålderslivet gör den till en unik och viktig källa till kunskap, säger Per Nilsson, arkeolog och forskare vid museet.

Människor kan få salmonella via mat och djur. Bakterier har också DNA som kan hittas även i väldigt gamla kvarlevor. Detta har gett forskarna ledtrådar om bakteriella sjukdomar under stenåldern.

Se graven i videon nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ungdomar och barn tittar på Bergsgraven på Östergötlands museum i Linköping. Se den och klipp ur serien Historien om Sverige i videon. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.