Linn Klaerud Anderén får sina leverfläckar undersökta av läkaren Martin Wehlou. Foto: arkiv/ SVT

Ny teknik kontrollerar dina hudfläckar

Uppdaterad
Publicerad

Hudcancer är en av de vanligaste cancerformerna i Sverige.

Genom ny digital bildteknik kan nu vården bedöma lättare om en hudförändring är farlig eller inte.

Varje år besöker oroliga patienter vårdcentralen för att kontrollera olika typer av hudfläckar. I en del fall kan det vara svårt för läkarna att gör en korrekt bedömning och skickar patienten vidare via en remiss till sjukhuset.

– Exempelvis kan cancer i en leverfläck ha andra färger i sig än brunt, som är svåra att se för blotta ögat, säger Magnus Falk, distriktsläkare på Vårdcentralen Kärna, på Region Östergötlands hemsida.

Fotograferar med en smartphone

Tack vare en ny teknik som kallas för teledermatoskopi kan nu läkarna på vårdcentralerna ta en bild med en kamera från en smartphone, och sedan förstora upp den i ett dermatoskop.

Bilden blir då mycket förstorad och detaljerad, och läkarna kan se färger och strukturer betydligt bättre. Bilden kan också skickas direkt till hudkliniken för en specialistbedömning.

– Tidigare fick vi kalla fler till sjukhuset på extra kontroller, också för hudfläckar som var ofarliga. Digitala bedömningar sparar tid både för patienten och vården, säger Marie Thollander, processledare på hudkliniken på Universitetssjukhuset i Linköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.