Skogskonsulent Mattias Sparf berättar om hur klimatet kan ge gynnsamma förhållanden för granbarkborren. Foto: SVT//TT/Henrik Holmberg

Ny teknik ska förutse framtida skador på skogen

Uppdaterad
Publicerad

Skadorna på skogen kan komma att öka med ett förändrat klimat. Till exempel angrepp från skadeinsekten granbarkborre, om torka blir allt vanligare. Nu ska ny teknik testas för att lättare förutse var störst risk för skador finns.

Den nya tekniken kombinerar digitala kartverktyg, avancerad kamerateknik och drönare. En kombination av teknik som inte tidigare använts i skogen, skriver Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

– Vi hoppas att det här verktyget ska bli ett hjälpmedel för att kunna förutse risker på både fastighets- och beståndsnivå, säger Niklas Nyström, skogskonsulent på Skogsstyrelsen.

Stora problem vid varmare klimat

Angrepp från granbarkborre var stora under 2018. Den torra sommaren stressade granarna som blev mer mottagliga för angrepp. Då sommaren 2019 fortsatt med höga temperaturer och oftast lokala åskskurar, ser angreppen ut att bli minst lika stora eller ännu större på sina håll.

I ett varmare klimat kan vi vänta oss fortsatt stora problem, granbarkborrarna kan fortsatt angripa granarna en andra gång istället för som tidigare gå i vintervila, berättar Mattias Sparf som är skogskonsulent vid Skogsstyrelsen Östergötland i klippet ovan.

Genom den nya tekniken hoppas man kunna se var i landskapet risken för angrepp är som störst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet